tirsdag 15. februar 2011

Barcelona...

Leselyst gir ofte reiselyst - så hvorfor ikke la gode, velskrevne romaner være din guide til nye spennende opplevelser - på kjente og ukjente reisemål? Ta for eksempel Barcelona, som er blitt mange nordmenns favorittby i syden. Har du lest romanene ”Vindens Skygge” av Carlos Ruiz Zafón eller ”Havets katedral” av Ildefonso Falcones? Hvis ikke, kan de anbefales sammen med en tur til byen der handlingen utspilles. I tillegg til at begge romanene er drivende godt skrevet, gir de et autentisk bilde av Barcelonas by og historie. De tar deg med rundt i Barcelonas gater og parker, i mørke og trange smug, til byens herskaplige kvarter og staslige byggverk. Om romanene er oppdiktet spenning og underholdning, så er reisen rundt i Barcelona i romanenes fotspor et eventyr.

Vi kan begynne i en liten sidegate til La Rambla, like nedenfor Placa de Catalunya, gaten heter Carrer de Santa Anna og er stedet der hovedpersonen i ”Vindens skygge” bodde - og som er utgangspunktet for mye av handlingen i boken. Den lille kirkeplassen med kirken Santa Ana gir deg følelsen av å trå rett inn i romanens verden, den er akkurat slik du fornemmer den ved lesningen av boken.

Derfra kan du så følge i romanens fotspor, gjennom gamlebyen Barri Gotic til det gamle jødiske kvarter Call og en annen liten, men sentral plass i romanen – Sant Felipe Neri. Her bodde bokens annen hovedperson, den mystiske Nuria Monfort.
Etter hvert som du lar boken ta deg gjennom Barcelonas trange gater vil du umiskjennelig kjenne deg igjen og se byen med nye og klokere øyne. Du får en viten og forståelse for hvilke mennesker som har bodd og levd her, Placa Rei med sin øvre middelklasse, Tibidabo med sine flotte herskapshus, eller den trendy kunstnerbydelen El Borne. Et av høydepunktene på denne litterære vandringen gjennom byen, kan være lunsj på El Quatre Gats. Stedet der både Pablo Picasso og Salvadore Dali vanket.

Selv gikk jeg så grundig til verks når det gjaldt å ”gjenoppleve” boken at jeg til og med trålet byens godteributikker etter Sugus, som var et godteri som opptrådte flere steder i boken. Det finnes fremdeles.

Boken er for øvrig en fengslende spenningsroman som appellerer til de som liker mystikk og gripende kjærlighetshistorier.

En annen historisk roman som gjør besøket i Barcelona rikere er ”Havets katedral” – historien om byggingen av byens prektige middelalder-katedral. Her får du et innblikk i Barcelonas historie og storhetstid. Katedralen ble påbegynt like før 1400-tallet og fullført (bortsett fra fasaden) rundt midten av 1500-tallet. Fasaden ble gjort ferdig først midt på 1900-tallet.

Historien om hvordan dette imponerende praktbygg ble reist ved rå mannekraft, får deg til å beundre og verdsette denne flotte katedralen, bygget i catalansk gotisk stil enda mer. I tillegg gir boken deg en levende innføring i andre av byens severdigheter, bl.a. det kongelige skipsverftet Drassanes. Dessuten lærer du mer om en annen praktkirke – nemlig Santa Maria del Mar.

Folkelivet i La Riberia, som var Barcelonas viktigste bydel i det 13de århundre er godt beskrevet - og du får et perspektiv på byens historie som gjør at Barcelona om mulig blir enda mer interessant og fascinerende å besøke.

Boken handler om venner og svikere, om kjærlighet og krig, fattigdom og undertrykkelse, om å leve i middelalderens Barcelona.

Andre lesverdige romaner som skildrer Barcelonas mange fasetter er: ”Englenes spill” av Carlos Ruiz Zafón, ”Mørke netter i Barcelona” av Alicia Giminez-Bartlett, ”Byen uten tid” av Enrique Moriel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar